Image

Focalizarea cercetării

Evaluarea și controlul stării spațiilor verzi conform datelor sondajelor multispectrale efectuate de vehicule aeriene fără pilot și imagini prin satelit de înaltă rezoluție.  Tehnologiile de teledetecție fac posibilă evaluarea structurii spațiale a spațiilor verzi și a stării acestora, inclusiv luând în considerare dinamica zilnică, sezonieră și pe termen lung. Utilizarea tehnologiilor moderne de procesare a imaginilor și modelare spațială face posibilă realizarea unui inventar al spațiilor verzi, construirea de modele 3D de coroane și evaluarea indicilor de vegetație. Pentru monitorizarea zonelor verzi ale orașului Chișinău, proiectul a folosit imagini hiperspectrale obținute cu ajutorul unui UAV echipat cu o cameră RGB și un complex multispectral de 5 camere care acoperă canalele albastru, verde, roșu, roșu și infraroșu apropiat ale spectrului.

Pentru a evalua starea plantelor, au fost utilizați cinci indici de vegetație general acceptați: NDVI, GNDVI, OSAVI, LCI și NDRE.

  • NDVI (Indice de vegetație relativă normalizată) - Indicele de vegetație este calculat din raportul reflectanțelor în intervalele roșu și infraroșu apropiat ale spectrului electromagnetic. NDVI este foarte corelat cu producția primară și biomasa și, prin urmare, este considerat un indicator al bioproductivității și al rezistenței sistemului asociat. În condiții nefavorabile, formarea clorofilei în frunzele copacilor încetinește, ceea ce determină o creștere a reflexiei în roșu și o scădere a regiunii infraroșii a spectrului, ceea ce afectează valoarea NDVI;
  • GNDVI (Green Normalized Relative Vegetation Index) este un indicator al concentrației de clorofilă în frunze și ace, al ratei de fotosinteză și al stresului plantelor. Odată  cu îngălbenirea și micșorarea, reflexia crește în roșu și scade în regiunea verde a spectrului, rezultând o scădere a valorilor GNDVI. Indicele este folosit și pentru identificarea plantelor altor specii situate în teritoriu;
  • NDRE - (Normalized Red Edge Difference Index) - este utilizat pentru a determina concentrația de azot din frunze prin evaluarea activității fotosintezei;
  • OSAVI - (indicele de vegetație a solului) - folosit pentru studierea stării vegetației tinere și verde rare, ținând cont de starea solului.
  • LCI - (indicele conținutului de clorofilă a frunzelor) - conceput pentru a evalua creșterea acoperirii vegetației și a randamentului; servește ca indicator al deficiențelor nutriționale, bolilor, creșterii și îmbătrânirii plantelor.

Cu cât planta se simte mai bine (structură celulară bună - planta are suficienți nutrienți, umiditate, lumină, nu există factori negativi care să-i afecteze creșterea) - cu atât spectrul roșu al luminii este reflectat mai puțin de pe placa frunzelor și spectrul infraroșu apropiat este reflectat mai puternic. Și invers, dacă planta nu are nutriție, umiditate, lumină, este afectată de dăunători, boli etc., atunci frunza începe să se degradeze - spectrul roșu începe să se reflecte din ea mai puternic și spectrul infraroșu apropiat este mai puțin reflectat.

Zone de aplicare:

  • Georeferențierea și cartografierea detaliată a zonelor verzi și a infrastructurii;
  • Inventarierea spaţiilor verzi: evaluarea numărului de plante şi a contururilor coroanei;
  • Evaluarea predictivă a biomasei după înălțimea copacilor și suprafața coroanei;
  • Calculul indicilor suprafeţei frunzelor;
  • Evaluarea stării plantărilor verzi prin indici de vegetaţie;
  • Diagnosticarea stării de stres a spaţiilor verzi;
  • Construirea modelelor 3D ale teritoriului.

Monitorizare folosind UAV pentru sarcini practice:

  • Crearea, conservarea și îngrijirea spațiilor verzi;
  • Dezvoltarea unui sistem de management pentru zonele verzi;
  • Monitorizarea stării spațiilor verzi și a infrastructurii.

Contacte