A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)`

Filename: livrabile/index.php

Line Number: 27

Backtrace:

File: /home/bismart/public_html/application/views/pages/index.php
Line: 34
Function: view

File: /home/bismart/public_html/application/core/FrontEndController.php
Line: 114
Function: view

File: /home/bismart/public_html/application/controllers/frontend/Livrabile.php
Line: 71
Function: _render

File: /home/bismart/public_html/index.php
Line: 287
Function: require_once

Image

Livrabile

Subetapa 1.1. Monitorizarea spațiilor verzi  cu utilizarea dronelor, evaluarea stării fitosanitare a plantelor din zonele pilot.

  • Start-up activității

1.Au fost selectate și examinate 4 zone pilot

2. Dron Assistance SRL a achiziționat:

- 2 drone + camere pentru analiza multispectrală + SOFT-uri pentru monitorizarea video și foto a zonelor verzi:

- Au fost au achiziționate 2 drone cu rezervor care au capacitate de pulverizare de 20 și 30 de litri + accesorii pentru prelucrarea arborilor.

3.  Produse de protecție a plantelor achiziționate:

- biofungicide și bioinsecticide pentru tratarea spațiilor verzi din parcelele pilot - 65 l,

- produse chimice de protecție a plantelor achiziționate ca standard - 6 l.

4.  Feromoni achizitionați:   momeala feromonală pentru Cydalima perspectalis și Cameraria ohridella - 86 capsule cu feromoni.

5. Echipament de laborator achiziționat: autoclav 150l, microscop, cântar electronic, agitator.

 Echipamentele video achiziționate au fost instalate pe UAV-uri și functionează cu succes. Pe parcursul activităților au fost demonstrate noi oportunități pentru partenerii de proiect în desfășurarea monitorizării și controlului fitosanitar al dăunătorilor și bolilor pe arborii din spețiile verzi urbane.

  • Dezvoltarea și realizarea activități de monitorizare a spațiilor verzi

1.  Zonele pilot au fost cartografiate folosind drone. Au fost primite și prelucrate 2600 de fotografii, de pe o suprafață de 20 de hectare. Au fost întocmite 3 hărți GIS a spațiilor verzi pilot.

2. A fost realizată o evaluare a stării spațiilor verzi din zonele pilot folosind imagini hiperspectrale obținute cu ajutorul unei drone echipate cu o cameră RGB și un complex multispectral de 5 camere. Analiza multispectrală a stării arborilor a fost efectuată pentru 5 indici de vegetație folosind programele: GCS GoogleMap, Software Package for TTA APP system / PC Software Package for Agri Assistant System etc.

3. A fost produsă și menținută cantitatea necesară de microorganisme nepatogene rizosfere, baza produselor biologice pentru protecția plantelor cu acțiune fungicidă și insecticidă, în total 15 tulpini de bacterii și ciuperci. Biomasa produsă de microorganisme - componente active produse biologice pentru protecția plantelor: 250 L

IGFPP și Dron Assistance SRL au evaluat capacitățile tehnice ale UAV-urilor pentru monitorizarea fitosanitară și protecția spațiilor verzi urbane contra boli și dăunători folosind metode de combatere biologică.

Subetapa 1.2. Controlul biologic al bolilor și dăunătorilor а plantelor din spații verzi; analizа bioeficienței; elaborarea bazelor de date

  • Creșterea capacității și abilităților de aplicare a IT în sistemul de control biologic al dăunătorilor/bolilor spațiilor verzi urbane

1. În studii microbiologice de laborator a fost determinată activitatea fungicidă a diferitelor microorganisme, au fost selectate cele mai eficiente trei tulpini.

2. Au fost efectuate observații asupra dinamicii dezvoltării Cydalima perspectalis la buxus și Cameraria ohridella la castan și, suplimentar, a Corythucha arcuata la stejar în parcelele pilot.

3. Au foat efectuate tratamente cu preparate biologice cu activitate fungicidă și insecticidă a speciilor de plante țintă în parcele pilot, inclusiv utilizarea pulverizării cu UAV.

4. Analiza biocompostului: evaluarea conținutului componentelor nutritive în dinamică pe parcursul procesului de compostare.

A fost demonstrată eficiența biologică ridicată a utilizării metodelor ecologice pentru combaterea bolilor dominante și a dăunătorilor de pe loturile pilot a spațiilor verzi urbane, inclusiv cu utilizarea UAV. Au fost selectate compozițiile, normele, numărul tratamentelor și timpul aplicării optime pentru utilizarea biopreparatelor în condițiile tratamentelor foliare cu aplicare manuală și cu utilizarea UAV.

  • Rețea informațională privind IT și biotehnologii în sistemul integrat de protecție a plantelor

1. A fost dezvoltat un site web de informare în trei limbi, care oferă informații despre proiect, scopurile, obiectivele și rezultatele acestuia; informații despre metodele și eficacitatea controlului biologic al principalelor boli și dăunători ai plantațiilor urbane, galerie foto și video despre activitățile din cadrul proiectului și alte informații.

2. Rezultatele proiectului au fost prezentate la diferite conferințe și simpozioane științifice naționale și  internaționale.

Echipa proiectului din cadrul IGFPP și Dron Assisstance SRL au participat la 6 conferințe/simpozioane internaționale cu prezentarea rezultatelor proiectului (vezi galerea foto).

Contacte