- Principal
-
Parteneri
ANCD
Agenția Națională de Cercetare și Dezvoltare (ANCD) este autoritate administrativă centrală din subordinea Guvernului Republicii Moldova, înființată prin Hotărârea Guvernului nr.196 din 28.02.2018. ANCD este succesorul legal de drepturi și obligații al Centrului de Proiecte Internaționale, Agenției pentru Inovare și Transfer Tehnologic și Agenției pentru Cercetare și Dezvoltare, toate fiind instituții publice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei.
ANCD este responsabilă pentru implementarea politicii naționale de cercetare, inovare și dezvoltare, a Programului-cadru al UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020 și a altor programe europene și coordonează Oficiul pentru Știință și Tehnologie al Republicii Moldova la Bruxelles (MOST). Agenția are misiunea de a asigura excelența și performanța în vederea realizării priorităților naționale în domeniile cercetării, inovării și dezvoltării. Agenția oferă finanțare bazată pe concurs pentru proiecte de cercetare, inovare și transfer tehnologic. ANCD încurajează parteneriatele public-public și public-privat prin întîlniri directe și evenimente de brokeraj.
Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor
Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor în structura actuală a fost fondat la iniţiativa Academiei de Ştiinţe a Moldovei la 1 octombrie 2013 prin contopirea Institutului de Genetică și Fiziologie a Plantelor al AŞM și Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM în conformitate cu Hotărârea Guvernului RM Nr. 270 din 18.04.2013. Institutele comasate deţin o istorie de mai multe decenii fundamentată pe realizări ştiinţifice recunoscute în ţară şi peste hotare.
Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor al AŞM a fost fondat în 2005 prin fuziunea Institutului de Genetică al AŞM, Institutului de Fiziologie a Plantelor al AŞM, Filialei pentru Plante Aromatice şi Medicinale a Institutului de Cercetări Ştiinţifice pentru Porumb şi Sorg „Porumbeni”.
Direcțiile de activitate au avut o dezvoltare profundă și de durată. Bazele teoretice ale cercetărilor în genetica și ameliorarea plantelor au fost confirmare prin instituirea Institutului de Genetică Ecologică în 1985, care ulterior în 1991 a fost redenumit în Institutul de Genetică al AŞM. Cercetările în fiziologia și biochimia plantelor au fost consolidate în cadrul Institutului de Fiziologie şi Biochimie a Plantelor, fondat în 1960, și redenumit în 1991 în Institutul de Fiziologie a Plantelor al AȘM. Istoria Institutului de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM începe din anul 1969, când a fost fondat Institutul Unional de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Metodelor Biologice de Protecţie a Plantelor. Organizarea institutului a fost condiţionată de necesitatea elaborării metodelor alternative celor chimice de protecţie a plantelor şi de stopare a chimizării abuzive în agricultură. Pe parcursul celor peste patruzeci de ani instituţia a suferit câteva restructurări, trecând prin denumirile următoare: Institutul Unional de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Metodelor Biologice de Protecţie a Plantelor (1969-1992), Institutul de Protecţie Biologică a Plantelor al AŞM (1992-1999), Institutul de Cercetări pentru Protecţia Plantelor al MAIA (1999-2005).
Din 2019, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 50 din 16.01.2018 cu privire la activitatea unor organizații de drept public din domeniile cercetării şi inovării, calitatea de fondator al Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor a fost exercitată de Ministerul Educației și Cercetării, denumirea institutului fiind modificată prin excluderea referinței la Academia de Științe a Moldovei. Conform Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 485 din 13.07.2022 cu privire la reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor a intrat în subordinea Universității de Stat din Moldova.
DRON ASSISTANCE S.R.L.
Digitalizarea domeniului agrar este răspunsul pentru zeci de impedimente pe care le întâlnim în industria alimentară zi de zi. Tot AgTech-ul facilitează raționalizarea resurselor umane și financiare, contribuie la sustenabilitatea agricolă și generează venituri noi pentru a îmbunătăți viața persoanelor din zonele rurale.
În Moldova, una din companiile care și-au stabilit deja importanța este Dron Assistance. Compania constă în crearea unei rețele de drone agricole în Moldova pentru tranziția către o agricultură mai durabilă prin utilizarea dronelor pentru cartografierea, monitorizarea și întreținerea plantațiilor. Noi asigurăm cea mai bună alegere a metodelor de gestionare a dăunătorilor folosind instrumente inteligente de monitorizare obiectivă în teren pentru a detecta dăunătorii și a prezice evoluția populației.
Dron Assistance este prima companie din Republica Moldova a carei drone și piloți au primit autorizație pentru a efectua zboruri în scopuri agricole. Avem deja doi ani de experiența în domeniul sistemelor agricole fără pilotare. Avem la moment peste 60 de clienți mulțumiți care sunt interesați în continuarea colaborării și sunt gata să testeze noile noastre produse ce vor fi introduse pe piață.
Soluția noastră inovativă este crearea unei rețele de drone agricole, integrându-le într-un sistem inteligent pentru monitorizarea, analiza și prognoza terenurilor agricole. Suntem în proces de dezvoltare și a unei rețele de filiale regionale „Dron Agro Network”, pentru service tehnic, training, întreținere echipamente, cu ajutorul angajaților locali. La fel prin rețeaua ,,Agro Dron” vom putea utiliza acest sistem deplin și pe întreg teritoriul țării cu recomandări specifice pentru fiecare regiune.
Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”
Zonele verzi, indiferent de funcționalitatea sa, sunt parte organică a oricărei localități.
Un rol important în crearea spațiilor verzi a mun.Chişinău a avut deschiderea în 1842, în preajma orașului, (cartierul Botanica de azi), a școlii pomicole din Basarabia sub conducerea savantului Denghing A. D. membru a mai multor societăți științifice ruse din Moscova și Petersburg, care se ocupa de creșterea și înmulțirea pomilor fructiferi și decorativi. Lucrările publicate de dl. Denghing, cum ar fi "Tabliţî dvenadţatiletnih nabliudenii v ocrestnosteah Chişineva", "Obzor deistvia bessarabscogo ucilişcea sadovodstva" sunt unicele lucrări ştiinţifice din Basarabia sec. XIX în care sunt prezentate datele observaţiilor fenologice a 415 specii de plante, inclusiv a 181 specii şi forme de arbori şi arbuşti exotici cu indicarea gradului de iernare a acestora. În aceste lucrări este făcută o analiză a procesului de aclimatizare a multor specii şi forme decorative exotice, o parte din care au fost folosite la crearea spaţiilor verzi orăşeneşti şi a altor zone ale regiunii, şi se mai folosesc şi astăzi, deşi multe au dispărut sau au rămas în exemplare unice în parcurile vechi ale municipiului.
În 1960-1961 Institutul de proiectări "Agrolesproiect" din Moscova a elaborat primul proiect complex al spațiilor verzi a orașului Chișinău, acesta fiind aprobat de către Consiliul de Miniștri al RSSM și de către comitetul executiv orășenesc. În baza unei hotărâri a organelor de stat, Direcției principale a gospodăriei silvice de pe lângă Consiliul de miniștri îi sunt transmise în anii 1961-1962, 1681 ha de terenuri din jurul orașului Chișinău pentru a fi plantate și pentru a crea o rețea complexă de parcuri silvice în preajma municipiului.
Pentru realizarea acestor lucrări a fost creată Gospodăria Silvică Chișinău. În anii 1962-1965 pe aceste terenuri se efectuează și un volum enorm de plantări, fiind create concomitent următoarele parcuri silvice: "Butoiaș", "Petricani", "Lunca gâștei", "Calea Orheiului", "Râșcani", "Moldexpo", "Pruncul", "Calea Basarabiei", "M. Sadoveanu", "Buiucani", "Muncești". În 1968, ca urmare a încheierii creării rețelei de parcuri silvice ele sunt transmise spre gospodărire Direcției Spațiilor Verzi a orașului Chișinău.
Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a fost fondată în data de 1 noiembrie 1992 de către Consiliul municipal Chișinău, activează în domeniul protecției, întreținerii și amenajării spațiilor verzi aflate pe domeniul public din intravilanul municipiul Chișinău”.
Contacte
-
(+373 22) 77-04-47
Ln-Vr: 8:00 - 17:00
-
Republica Moldova, Chişinău, str. Pădurii, 20
-